some image

Gezonde voornemens!

Gezonde voornemens!

Voeding, Leefstijl, Doelen Column 122

Gezonde voornemens: Bewust leven, écht eten en gezond genieten dat wens ik je toe! Zaterdag 16 januari ben ik live op radio 5 in het programma Open Huis Weekend om samen met personaltrainer Henri Cooiman ons gratis eBook Gezonde leefstijl te te bespreken Deze is al honderden keren gedownload in het afgelopen jaar en als jij dat ook wil kan dit via onze websites. We krijgen er veel positieve reacties op.

multivitaminen

Aan het begin van dit nieuwe jaar is het een goed moment om stil te staan bij onze gezonde voornemens. Om je gezonde voornemens op het gebied van eten te stimuleren, wil ik je graag uitnodigen om met me mee te denken in de komende minuten, zodat jij ook weet hoe je fit en slank wordt en blijft in dit nieuwe jaar!

Als voedingscoach vind ik het belangrijk dat je weet wat goede voeding is. Omdat voeding een directe invloed heeft op hoe we ons voelen en hoe ons lichaam functioneert. De voedingskeuzes die je dagelijks maakt hebben dus grote gevolgen voor je gezondheid en je energiebalans.

Goede voeding

Wat is dan goede voeding? Dat is natuurlijke voeding. Gezond eten roept beelden op van droge slablaadjes en stengels bleekselderij waar je alleen met veel doorzettingsvermogen door heen worstelt. Dat vinden maar weinig mensen lekker en is ook niet wat ik bedoel. Natuurlijk eten wil zeggen dat je ‘echt’ voedsel tot je neemt, dat lekker en vol van smaak is en dat je herkent wat je eet en dus weet wat je eet.

Natuurlijk eten

Ook ons lichaam verwerkt natuurlijk eten het gemakkelijkst omdat het zo gemaakt en bedoeld is, het hoort bij elkaar. Daarom voelen we ons fit en energiek als we gezond, natuurlijk eten en bereiken we ook vanzelf een blijvend gezond gewicht. Heel veel chemische toevoegingen in ons eten, zijn een mede-veroorzaker van overgewicht, maar ook van vermoeidheid en heel veel andere klachten. Je kunt dus afvallen en je fitter gaan voelen door meer puur, onbewerkt voedsel te gaan eten en het bewerkte voedsel te minderen of uit te bannen uit je dagelijkse leven.

Hoe begin je hier dan mee?

Eet is één dag heel bewust geen producten waaraan gesleuteld is. Dus geen voedingsmiddelen waar een onnatuurlijke stof aan toegevoegd is om het eetbaar of houdbaar te maken voor ons. Eet dus écht, vers, eerlijk en onbewerkt voedsel. Eet veel vruchten die aan bomen en planten groeien, zoals appels, komkommers, noten, zaden peulen, olijven. Voedingsmiddelen zoals ze terug te vinden zijn in de natuur. (Biologisch) vlees , vis, eieren, zuivel, maar ook grasvruchten (bv. tarwe, spelt, quinoa, rogge).

Als je dit een dag volhoudt zal je verbaast zijn over hoe weinig puur wij gemiddeld eten en hoeveel chemische toevoegingen wij binnen krijgen op een gewone dag. Maar ook over hoe “schoon” en fit je je zult voelen. Dat smaakt naar meer!

Als je dit meer wilt gaan doorvoeren, betekent dit dat je veel minder uit pakjes en zakjes gaat koken en eten, waardoor je ook veel minder suiker en vet binnenkrijgt. Je gaat zelf proeven en experimenteren met eten en de verschillende smaken. En dan is het leuk om te ontdekken dat je zelfgemaakte tomatensaus voor bij de pasta veel lekkerder en smaakvoller is en meer verzadigd dan de saus uit de pot die je voor heen altijd opwarmde. Want puur en natuurlijk koken hoeft niet te betekenen dat je altijd veel langer in de keuken staat. Het geeft ook juist veel vrijheid als je zelf weet hoe je je maaltijd kunt samenstellen, gewoon met de basisvoorraad die je in huis hebt.

Duur?

Ik hoor vaak zeggen dat het zo duur is om biologisch te gaan eten. Het klopt dat het een stuk duurder is. Maar dit maakt ook dat je bewuster inkoopt, minder weggooit en met de seizoenen mee eet, wat besparend is. Het is een investering in je lichaam en in de aarde, gericht op duurzaamheid, ook een stukje verantwoordelijkheid wat God ons toevertrouwd.

De bedoeling van deze column was om je te stimuleren om bewust na te denken over gezonde voornemens in dit nieuwe jaar. Bewust leven, echt eten en gezond genieten, dat wens ik je toe!

Een stap verder gaan

Wil je een stapje verder gaan en afvallen of gezonder leven? Meld je dan aan voor een Traject Gezonde leefstijl bij de Olijftak.

Meer lezen?

Een aanrader is het Boek Gezond leven van Rick Warren, dit is een prachtige gezonde leefstijlboek met 40dagenmenu en heerlijke recepten. De Olijftak heeft een bijdrage geleverd aan dit boek.