some image

Voeding & Stress

Voeding & Stress

Voeding, Leefstijl, Gezondheid Column 117

In periodes van stress en spanning is gezonde voeding een belangrijke pijler. Met voeding kan je de stressreactie van je lichaam zelfs versterken en dat wil je natuurlijk niet.

oog

Wat is stress?

Het is een vorm van spanning die optreedt in het lichaam door een externe prikkel. Dit kan zowel negatief als positief zijn.
Positief: je kunt denken aan het houden van een presentatie of het vooruitzicht van een examen. Daar heb je dan even de bibbers van maar na de prestatie nemen de stressgevoelens snel af. Voordelen van de positieve stress zijn een betere concentratie en extra energie. Meestal is deze stress kortdurend
Negatief: als de stress niet in het belang is van jou als persoon. Bij deze stress reageert het lichaam met 3 reacties je gaat vechten, je gaat vluchten of je bevriest (je onderneemt helemaal niets). Vaak duurt deze stress een langere periode.

Hoe reageert ons lichaam op stress?

Als wij stress ervaren komt in ons lichaam direct het hormoon adrenaline vrij, dit zorgt ervoor dat ons hart sneller gaat pompen, onze bloeddruk verhoogd wordt, onze ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt en onze huidvaatjes gaan samentrekken. Hierdoor krijgt ons lichaam meer zuurstof en is daardoor in opperste paraatheid om te vechten of te vluchten. Dit is een heel mooi systeem.
Als er onvoldoende herstelmomenten is dat niet goed voor ons lichaam we raken oververmoeid. Langdurige stres kan overgaan in overspannenheid of burn-out.

Wat is de relatie tussen stress en voeding?

Tijdens een te lange periode van stress maken wij veel van het hormoon cortisol aan. Dit leidt tot:

Wat kunnen wij hier aan doen?

In eerste plaats proberen om de stressor(en) serieus te nemen en te erkennen dat er een probleem is. Daarnaast is een sterk fundament belangrijk: het besef dat je identiteit niet afhangt van wat je doet, maar van wie je bent als mens. En dat je mensen in je omgeving hebt waar je op mag leunen en die jou steunen. Probeer ook om optimistische en positief te blijven door regelmatig iets doen wat je echt leuk vindt.
En natuurlijk ook voldoende bewegen en gezonde voeding.

Wat is gezonde voeding die helpt bij stress:

Wat de stressreactie in je lichaam erger maakt zijn:

Deze voedingsmiddelen vragen veel energie van ons lichaam. Een lichaam wat al gestresst is, wordt door deze producten nog meer belast. Voor een gestresst lichaam is het van belang dat het in rust gebracht wordt. Met gezonde voeding kun je de stress verminderen.