some image

De comeback van de roomboter!

De comeback van de roomboter!

Voeding, Puur, Brood Column 116

Is het jou al opgevallen? Roomboter mag weer! Nadat er jarenlang werd beweerd dat roomboter niet gezond was, wordt er nu met dezelfde stelligheid beweerd dat het supergezond voor ons is. Kan jij het nog volgen?

multivitaminen

Hoe zit het nu precies? Wat maakt roomboter dan nu opeens wel gezond? En hoe zit het dan met andere soorten boter zoals halvarine en margarine? In deze column leg ik het haarfijn uit! Vetten leveren essentiële vetzuren en vet oplosbare vitamines (A,D,E en K) en die zijn nodig in een gezonde voeding.

Roomboter is een natuurproduct

Roomboter is een natuurproduct waaraan relatief vrij weinig is geknutseld. De smaak is heerlijk dus waarom zou je dan genoegen nemen met een geknutseld product als halvarine? Wie roomboter eet op brood, of bij het bakken gebruikt krijgt echt niet meteen een overschot aan verzadigde vetzuren binnen.
In mijn praktijk heb ik roomboter in de voedingsadviezen doorberekend en scoort dit prima op de vetsamenstelling. Hierbij is wel goed om te vermelden dat dit gebaseerd is op een gevarieerd eetpatroon. Dus niet twee keer per dag een stapel boterhammen met roomboter, maar ook andere soorten ontbijt zoals havermout, groene smoothies of kwark met fruit. En als lunch een omelet met groentes, een gevulde salade of een kom echte groentesoep. Met twee tot drie boterhammen met (ongezouten) roomboter per dag zit je in de gezonde zone. Bovendien gaan er in de wetenschap steeds meer stemmen op dat verzadigde vetten niet het probleem zijn in de voeding, maar juist de overdaad aan snelle koolhydraten (alle suikers die overal ingestopt worden). Het laatste woord daarover is nog niet gezegd.

Wel een punt van aandacht is vitamine D: veel mensen krijgen dit te weinig binnen en dit zit maar weinig in roomboter. Als je weinig boter, zuivel en vette vis gebruikt, kan het slim zijn om een supplement te nemen. Daarnaast is het erg belangrijk om elke dag minstens een kwartier tot half uur buiten te zijn, met hoofd en handen onbedekt. Onder invloed van zonlicht krijgt de huid de kans om vitamine D aan te maken.

Om te weten:

Roomboter en margarine bevatten beiden evenveel vet namelijk 80%. Margarine is dus geen slanke boter!

Halvarine en margarine maakt men door oliën en vetten te bewerken (modificeren). Deze chemische processen veranderen de natuurlijke eigenschappen van olie en daarmee de waarde voor onze gezondheid. De vetten die hierbij ontstaan komen in de natuur niet voor. Margarine en halvarine zijn dus leveranciers van niet natuurlijke vetten, die pas na de Tweede Wereldoorlog hun intrede hebben gedaan in ons voedingspatroon. Dit is tekort om zeker te weten dat er geen nadelige effecten zijn op onze gezondheid. Daarnaast zijn aan deze producten additieven toegevoegd om de smaak en de kleur te verbeteren. De biologische producten zijn vrij van dit soort gemodificeerde of geharde vetten. Deze zijn gemaakt van een mengsel van natuurlijke vetten en oliën en dus wel gezond om te eten.
Doordat margarine en halvarine verrijkt zijn met vitamine D, bevatten ze meer vitamine D dan roomboter.

Hoeveel boter en olie heb je nodig per dag?

De aanbeveling is maximaal 30-40 gram boter of olie per dag. En als je wilt afvallen 25 gram. Daar zit je snel over heen, paar voorbeelden:

Dus kies voor onbewerkte vetten en niet onbeperkt!

Aanbevolen producten zijn roomboter, olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, notenolie en kokosolie. Varieer in de vetten die je gebruikt en besmeer je brood bijvoorbeeld ook eens met pesto, tapenade, mayonaise of hummus.