some image

De Bewuste Eter!

Welk type eter ben jij? ....De Bewuste Eter!

Voeding, Persoonlijkheid, Eetgedrag Column 115

Deze 4 weken bespreek ik de vier verschillende type-eters die er zijn. De externe eter, de emotie-eter, de lijngerichte eter en de bewuste eter.

multivitaminen

Eten doen we allemaal, om hele verschillende redenen. We eten om onszelf te troosten of te belonen of omdat we de geur van gebakken vis lekker vonden ruiken, dat we de verleiding niet konden weerstaan. Ik denk dat dit soort situaties voor iedereen herkenbaar zijn. Het is goed om te weten welk type-eter je bent. Want dan begrijp je ook welke aanpak je nodig hebt om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen, waardoor je ook een gezond gewicht krijgt.

Vorige week hadden we het over de lijngerichte eter. Vandaag het vierde type; de bewuste eter

De afgelopen weken kreeg ik regelmatig de vraag of je ook een combi kan zijn qua type-eter. Dat kan heel goed! Toch zal je valkuil er wel het meest uitspringen. Ben je bijvoorbeeld toch meer een emotie-eter dan een externe eter, dan kanje eerst aan de slag gaan met de adviezen voor de emotie-eter en daarna de aanpak voor de externe eter er nog een keer bij pakken.
Het kan ook zijn dat je alle drie de typen soms wel herkent bij jezelf, maar al geleerd hebt om hiermee om te gaan. Je hebt een goede balans gevonden en een gezond gewicht. Dan ben je vast een bewuste eter!

Deze eter eet alleen als hij trek heeft en dan eet hij waar hij behoefte aan heeft, dat voelt hij intuïtief aan. Hij kiest voor gezonde volwaardige producten, het blijft echt altijd een keuze want strijd met eten kent hij niet. Hij mag van zichzelf alles eten. Hij neemt zulke porties dat hij er precies genoeg aan heeft en tevreden is. Deze eter staat soms op de weegschaal, maar niet vaker dan één keer per week.
Dit type-eter is niet mager en ook niet dik. Hij heeft een normaal gezond stabiel gewicht waar hij zich goed bij voelt. Diëten daar doet hij niet (meer) aan. Hij gunt zichzelf tijd om te wandelen en te ontspannen, naast dat het werk en de zorg voor anderen. Deze eters houden van gezond eten en puur smaken, alsof het altijd zo geweest is.

Deze eter gaat bewust met voeding om.

Als hij trek heeft in kwark met fruit, dan neemt hij dat. Hij snijdt rustig en met aandacht een appel in partjes legt deze op de kwark in een mooie kom en strooit er wat kaneel over heen. Hij kiest een plekje om het op te eten en concentreert zich op het eten. Hij laat zich niet afleiden door de tv, krant of laptop, maar ruikt, proeft en eet rustig, langzaam kauwend en met aandacht. Als hij zich vol voelt laat hij zonder er aandacht aan te besteedden wat kwark in de kom zitten, het lichaam geeft aan dat het voldoende heeft gehad. Doordat hij de tijd nam om te eten, heeft het verzadigingssysteem ook de tijd gekregen om het seintje “verzadigd” af te kunnen geven. En hij weet dat er over een paar uur weer gegeten kan eten waarom zou hij nu dan teveel gaan eten?
Als je van nature een bewuste eter bent, dan zal je ook verder heel bewust in het leven staan. Je kunt je aandacht goed op het hier en nu richten, je hebt niet gauw last van stres en bent tevreden met je leven. En soms maak je een uitstapje naar de andere type- eters…

Tips om een bewuste eter te worden, dit is een leerproces, gun jezelf de tijd:

Succes als je hiermee aan de slag gaat, bedenk dat het een leerproces is!