some image

De Lijngerichte Eter!

Welk type eter ben jij? ....De Lijngerichte Eter!

Voeding, Persoonlijkheid, Eetgedrag Column 114

Deze 4 weken bespreek ik de vier verschillende type-eters die er zijn. De externe eter, de emotie-eter, de lijngerichte eter en de bewuste eter.

multivitaminen

De eerste drie eet-types kunnen ertoe leiden dat je worstelt met je gewicht, je vind het moeilijk om hier stabiliteit in te krijgen. Weet jij welk type je bent? Wil je eten zodra je in je omgeving eten ziet of ruikt en eet je onbewust de hele dag door? Dan ben jij vast een externe eter! Of ben jij iemand die eten gebruikt om jezelf af te leiden van bepaalde gevoelens als stress of spanning? Dan zou je een emotie-eter kunnen zijn. Als je hier last van hebt, ga het dan aanpakken. Niets is onmogelijk met de juiste adviezen!

Vorige week hadden we het over de emotie-eter. Vandaag over de lijngerichte-eter

Deze eter is altijd bezig met diëten en lijnen. Het zit haast vast in het denken. Waar andere eters een ondergrens hebben (je ervaart honger) en een bovengrens (je ervaart verzadiging) heeft deze eter een extra grens gecreëerd: de lijngrens. Deze grens ligt ver beneden de verzadigingsgrens, dit betekent dat niet je gevoel van verzadiging bepaalt dat je voldoende hebt gegeten, maar je hoofd.

De lijngerichte eter heeft als continu doel om niet over deze lijngrens heen te gaan. Dus deze eters nemen minder calorieën dan ze nodig hebben. Hierdoor hebben ze vaak honger maar ze negeren dit. Doordat ze gemiddeld veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen lukt het zelfs met hun discipline niet om altijd vast te houden aan deze grens. Regelmatig gaan ze er over heen en is alle controle weg en wordt er teveel gegeten. Ze ervaren geen contact met hun verzadigingsgrens, waardoor ze veel extra calorieën eten ter compensatie van het “hongeren”. De meeste lijngerichte eters zijn vrouwen met een gezond gewicht of met licht overgewicht. De meesten hebben een negatief zelfbeeld en zijn veel slanker dan ze denken!

Hoe werkt dit in het dagelijkse leven?

De lijngerichte eter is altijd bezig met lijnen. Bijvoorbeeld: Ze begint de dag met zichzelf te wegen. Soms eerst voor het plassen en dan nog een keertje erna, zodat de weegschaal een paar ons minder aan geeft, dat geeft zo’n goed gevoel! Ze denkt erover na hoeveel calorieën ze aan het ontbijt zal besteden en of het nodig is om vandaag een maaltijd over te slaan, gezien de grote pizza die ze gisteren heeft gegeten. Ze geniet niet van haar eten, eigenlijk levert elk hapje of snoepje een schuldgevoel op, want ja, ze voelt haar vetrolletje groeien. De producten die ze eet moeten zo weinig mogelijk suiker en vet bevatten, anders neemt ze het niet. Smaak is niet belangrijk. Eten is meer omdat het moet. Ze is precies op de hoogte van alle voedingshypes en verleidt zichzelf om nog twee kilo extra af te vallen.

Zo blijven de lijngerichte eters vaak hun leven lang worstelen en strijden met eten en de weegschaal. Het risico van lijngericht eten is dat je dit regime niet volhoud en de strijd staakt, omdat het veel te zwaar is; je hoofd en je lichaam raken uitgeput. En dan is de kans op het ontwikkelen van overgewicht heel groot omdat je niet (meer) weet wanneer je honger hebt, en waar je verzadigingsgrens ligt en hoe een gezond eetpatroon werkt. Als dit over jou gaat zoek dan hulp.

Als je dit herkent, dan ben jij een lijngerichte eter. Wat helpt jou om een gezond eetpatroon en een gezond gewicht te bereiken?

Succes als je hiermee aan de slag gaat, bedenk dat het een leerproces is!
Volgende week: de bewuste eter