some image

De Emotie Eter!

Welk type eter ben jij? ....De Emotie Eter!

Voeding, Persoonlijkheid, Eetgedrag Column 113

Deze 4 weken bespreek ik de vier verschillende type-eters die er zijn. De externe eter, de emotie-eter, de lijngerichte eter en de bewuste eter.

multivitaminen

Eten doen we allemaal. Als mensen met overgewicht aangeven dat ze wat gewicht kwijt willen raken wordt er snel gezegd: “Nou, dan eet je toch een beetje minder en ga je wat meer bewegen”. Maar zo eenvoudig ligt het meestal niet. Want we eten om zoveel verschillende redenen. Bijvoorbeeld om onszelf te troosten als we verdrietig zijn, of omdat we de rookworst bij de Hema zo lekker vonden ruiken, we konden de verleiding niet weerstaan. Ik denk dat soortgelijke situaties voor iedereen herkenbaar zijn. Het is goed om te weten welk type eter je bent, want dan begrijp je ook welke aanpak je nodig hebt om een gezond gewicht te bereiken.

Vorige week hadden we het over de externe-eter. Vandaag de emotie-eter.

Deze eter is voedsel gaan gebruiken om emoties te onderdrukken, om even niet te hoeven voelen. Het emotie-eten is ontstaan op een bepaald moment in je leven naar aanleiding van een nare gebeurtenis of het is er langzaam ingeslopen. Soms ook door gewoontes die ons zijn bijgebracht. Bijvoorbeeld troost-eten, iets lekkers als beloning of het bekende snoepje op de zere plek. Soms ontstaat het ook uit verveling. Het werkt even, het eten laat je verdriet, boosheid wegsmelten maar daarna zijn je emoties er nog. En vaak sterker omdat je je naar en waardeloos voelt over wat je allemaal gegeten hebt en dat je jezelf niet in de hand hebt. Soms groeit emotie-eten uit in zeer regelmatig overeten en eetbuien, dan is het belangrijk om psychologische hulp te zoeken. Onderliggende oorzaken van emotie-eten zijn vaak weinig zelfrespect en zelfvertrouwen. Dit kan zich uiten in niet voor jezelf op durven komen, het moeilijk kunnen uiten van emotie, geen ‘nee’ durven zeggen, altijd maar voor anderen klaarstaan en zorgen. De meeste emotie-eters zijn vrouwen.

Hoe werkt dit in het dagelijkse leven?

Deze eter heeft voor buitenwereld vaak een heel normaal eetpatroon. Niemand zal er iets van merken. De emotie-eter eet onbewust of gepland als de kust veilig is. Meestal als ze alleen is. Vaak settelen ze zich op de bank, staan ze in de keuken bij de koelkast of eten ze in bed, er ligt dan een voorraadje in het nachtkastje. Vaak weten gezinsleden er van, maar mogen ze zich er niet mee bemoeien. Het begint vaak met een gevoel van onrust in je lijf en hoofd, er is een leegte die je niet kunt benoemen, maar die je wel wilt opvullen, eten voorziet hierin. De aanleiding kan bijvoorbeeld zijn een moeilijk gesprek of een lastige relatie, waardoor je spanning opbouwt die je niet uit. Het voedsel wat gegeten wordt kan van alles zijn maar is vaak calorierijk: chocola, koek, chips, maar ook kaas en vleeswaren. Vaak heeft dit overgewicht tot gevolg.

Als je dit herkent, dan ben jij een emotie-eter. Wat helpt jou om een gezond gewicht te bereiken?

Succes als je hiermee aan de slag gaat, bedenk dat het een leerproces is! Volgende week: de lijngerichte-eter