some image

De Externe Eter!

Welk type eter ben jij? ....De Externe Eter!

Voeding, Persoonlijkheid, Eetgedrag Column 112

De komende 4 weken ga ik het hebben over de vier verschillende type-eters die er zijn. De externe eter, de emotie-eter, de lijngerichte eter en de bewuste eter.

multivitaminen

Eten doen we allemaal. Als mensen met overgewicht aangeven dat ze wat gewicht kwijt willen raken wordt er snel gezegd: “Nou, dan eet je toch een beetje minder en ga je wat meer bewegen”. Maar zo eenvoudig ligt het meestal niet. Want we eten om zoveel verschillende redenen. Bijvoorbeeld om onszelf te troosten als we verdrietig zijn, of omdat we de rookworst bij de Hema zo lekker vonden ruiken, we konden de verleiding niet weerstaan. Ik denk dat soortgelijke situaties voor iedereen herkenbaar zijn. Het is goed om te weten welk type eter je bent, want dan begrijp je ook welke aanpak je nodig hebt om een gezond gewicht te bereiken.

Vandaag beginnen we met de externe-eter

Deze eter is heel gevoelig voor voedselprikkels uit de omgeving. Alleen al de geur van eten vergroot hun eetlust en het zien van eten maakt dat ze dit moeilijk kunnen weerstaan. Hierdoor wordt er vaak teveel gegeten waardoor er overgewicht ontstaat. De meeste externe eters zijn mannen.

Hoe werkt dit in het dagelijkse leven?

De externe eter eet zodra er iets voor handen is. Ze eten eigenlijk de hele dag door. Thuis, op hun werk, overal. Je pikt ze er zo uit op een borrel bijvoorbeeld. Ze staan bij een tafeltje met nootjes opgesteld en hebben vervolgens altijd nootjes in hun hand. Of ze lopen alweer naar de tafel met hapjes als ze het vorige hapje amper op hebben. Het tempo waarin ze eten is vaak ook iets sneller dan van hun omgeving. Ze zijn niet in staat om gevoelens van honger of verzadiging goed te herkennen. Want het lichaam heeft ongeacht het wel of niet hebben van honger altijd voedsel gekregen en geeft niet meer de juiste signalen af. Sommige externe eters hebben last van eetbuien in de vorm van snoep of snaaien, dit heeft meestal een emotionele oorzaak.

Als je dit herkent, dan ben jij een externe-eter. Wat helpt jou om een gezond gewicht te bereiken?

Succes als je hiermee aan de slag gaat. Volgende week: de emotie-eter