some image

Multivitaminen: vaak overbodig!

Multivitaminen: vaak overbodig!

Voeding, Vitamine, Supplementen Column 107

Vaak slikken mensen multivitamine-pillen omdat ze bang zijn om te weinig vitamines binnen te krijgen. De commercie speelt hier handig op in, door in reclames ons te laten geloven dat de pillen ons onmiddellijk laten bruisen van de energie. Ook op de verpakkingen van vitamines staan prachtige beloften.

multivitaminen

Zo wordt er over vitamine C gezegd dat het verkoudheid en griep helpt voorkomen, wat niet waar is, het verkort wel je verkoudheid of griep. Wat gewoon niet mag is dat consumenten door commerciële partijen met misleidende claims worden verleid vitaminepillen te slikken. Zo wordt er bijvoorbeeld over zink gezegd dat het je haren er van gaan glanzen, dit gaat echt alleen maar werken als je een zink-tekort hebt, wat bijna niemand in Nederland heeft!

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen worden ze genoemd; alle producten die te koop zijn en claimen je gezondheid te bevorderen. Ze bevatten vitamines, mineralen en soms ook andere actieve stoffen. In principe hebben de meeste mensen geen extra vitamines nodig, een voldoende, gezonde en gevarieerde voeding levert alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Twijfel je of je voldoende binnen krijgt? Op de site van het Vitamine informatie bureau kun je jezelf testen.

Voor de meeste mensen is de kans op een vitaminetekort dus gewoon klein. Dit geldt echter niet voor iedereen, sommige mensen hebben meer vitamines nodig om gezond te blijven. Zij krijgen het advies van de Gezondheidsraad om een supplement te nemen. Dat zijn deze groepen:

Let op! Een overdosis vitamines uit supplementen kan gevaarlijk zijn.

Binnen de wetenschap dacht men dat je het teveel aan wat je binnenkrijgt van vitamines die in water oplosbaar zijn (vitamine B en C), weer uitplast. Maar deze week kwam er in het nieuws hoe gevaarlijk hoge doseringen van vitamine B6 in supplementen kunnen zijn. Wie dit langdurig slikt kan last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten. Meer informatie hierover vind je bij de Consumentenbond. Van de in vet oplosbare vitamines (A,D,E en K) wordt het overschot opgeslagen als vet.

Mocht je wel een risico lopen op een vitaminetekort, dan kan je beter gericht slikken en kiezen voor een voedingssupplementen met één vitamine of mineraal. Maar ook dan blijft gelden dat gezond eten altijd beter is. Voedingsmiddelen bevatten naast vitamines ook andere goede stoffen zoals mineralen, vezels en bio-actieve stoffen. Een vitaminepil kan dus nooit gezonde voeding vervangen.