some image

Hoe gezond zijn superfoods?

Hoe gezond zijn superfoods?

Voeding, Superfood Column
some image

Superfoods zijn het laatste jaar enorm hip geworden! Allerlei producten, zoals bijvoorbeeld bijenpollen, hennepzaad, tarwegras en, goji-bessen worden ons aanbevolen om onzegezondheid te verbeteren, de verouderingtegen te gaan en ziekten te voorkomen. Het Voedingscentrum luidde de noodklok en liet een onderzoek doen naar wat ze noemen de hype rond superfoods en wat blijkt hieruit: superfoods zijn helemaal niet zo gezond! Wat moeten we nu geloven? Hoe zit het met superfoods zijn ze gezond of niet?

Wat zijn superfoods nou eigenlijk?

Het zijn natuurlijke, meestal plantaardige producten die veel voedingstoffen, antioxidanten, omega 3 vetzuren, vitamines, mineralen en vezels bevatten. Er bestaat (nog) geen wettelijke bescherming of definitie van wat een superfood is. Deze term mag vrij gebruikt worden en kan dus overal opgeplakt worden. Dit maakt dat de meest fantastische en ongeloofwaardige claims komen. Er wordt veel geld verdiend in deze nieuwe branche. Het Voedingscentrum heeft wel een punt dat van de geclaimde gezondheidseffecten van superfoods (nog) onvoldoende wetenschappelijk onderbouwing is. Dit neemt niet weg, dat consumenten zich er wel beter door kunnen voelen!

Zijn superfoods gezond?

Ja! Er is niets mis met superfoods, integendeel het zijn gezonde plantaardige stoffen. Het is goed voor je lichaam om er genoeg van binnen te krijgen. En dat is ook wel wat Nederlanders goed kunnen gebruiken want wij eten gemiddeld veel te weinig plantaardige producten. De norm van 200 gram groente per persoon per dag wordt maar door 5% van de bevolking gehaald en 2-3 stuks fruit door krap 10%!
Superfoods kunnen dus prima in een gezond eetpatroon passen. Het risico is dat het omgedraaid gaat worden! Dat superfoods de basis gaan worden van je eetpatroon, en dat je hieraan eigenschappen toekent los van je andere voeding. Je ziet nu bijvoorbeeld dat mensensuperfoods nemen en heel drastisch brood en zuivel uit hun eetpatroon schrappen, maar als je dit niet goed en voldoende vervangt, dan kunnen er wel degelijk tekortenaan bepaalde voedingstoffen ontstaan in je lichaam, waardoor je juist gezondheidsklachten kunt krijgen. En dat is het tegenovergesteld van wat je wilt bereiken!

Een gezond fundament:

Elke dag gezonde voeding eten, dus een gezond eetpatroon hebben, is een veel belangrijker fundament voor je gezondheid dan een bepaald stofje uit een superfood. Gezonde voeding bestaat uit veel variatie door van alle voedingsstoffen voldoende eten. Ook al is een bepaalde voedingsstof nog zo gezond, het effect op je lichaam kun je niet los zien niet van je totale voeding. Dus zorg naast superfoods ook voor een goede basis van gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten. Samenvattend zijn superfoods een gezonde aanvulling op een gezond eetpatroon. Ze bevatten meestal veel goede stoffen, in die zin kun je het inzetten als een natuurlijke multi-vitamine!

Wat zijn gezonde en goedkope superfoods die je elke dag kunt gebruiken voor een gezond eetpatroon:

Vette vis, groene thee, peulvruchten, tomaten, koolsoorten, spruitjes, broccoli knoflook, uien, sinaasappels, kiwi’s, avocado’s, pure chocolade en noten.
Blijf als consument goed nadenken, gebruik je gezonde verstand en zorg dat je informatie over producten als superfoods betrouwbaar is! Maak slim gebruik van gezonde trends als superfoods binnen je eigen gezonde eetpatroon; zo draagt het ook écht bij aan je gezondheid!