some image

Het gezonde studentenleven

Het gezonde studentenleven

Voeding, Leefstijl, Studenten Column
 • some image

  Het studentenleven gezond?

 • some image

  Onderzoek wijst uit: student te dik

 • some image

  Deze column was te horen bij GrootNieuwsRadio 1008AM

Vorige week was het uitgebreid in de media dat studenten dik worden! Uit onderzoek van het UMC Groningen blijkt dat uitwonende studenten in de eerste 3 maanden 2,1 kilo aankomen.

Als je dat doortrekt is dat 8,4 kilo per jaar. Studenten die thuis wonen blijven wel keurig op gewicht. De gewichtstoename komt onder andere doordat studenten claimen niet te kunnen koken.

Studenten ontwikkelen zich niet alleen geestelijk, maar ook fysiek... Een uitwonende student komt in het eerste jaar gemiddeld vier kilo aan, onder andere omdat ze niet kunnen koken. Studentenkookboeken moeten uitkomst bieden. Deze maand kwam 'Het basiskookboek voor studenten' uit. En in oktober komt een kookboek uit genaamd 'Gewoon wat een studentje ’s avonds eet', gebaseerd op de gelijknamige populaire blog. En dit zijn zeker niet de enige kookboeken gericht op studenten. Hulp in de keuken kan deze groep namelijk wel gebruiken. Weg onder moeders vleugels weten sommige studenten nog niet eens hoe ze een ei moeten bakken en zoeken hun toevlucht in Thuisbezorgd.nl en kant-en-klaar-maaltijden. En dat resulteert vaak in een flinke onderkin. "Recepten voor studenten moeten vooral simpel en betaalbaar zijn", zegt de schrijfster van 'Gewoon wat een studentje ’s avonds eet'. Dat is dan ook gelijk de kracht van haar blog die meer dan 50.000 volgers heeft. Je vindt er recepten als spinazie-groene couscous met pompoen maar ook kip kerrie madras.

Recepten voor studenten moeten vooral simpel en betaalbaar zijn Leonie ter Veld -gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.nl

Ook het Voedingscentrum probeert studenten de keuken in te krijgen.

"Studenten worden dikker door gebrek aan regelmaat, het creëren van andere eetgewoontes, geen kennis van koken, uit eten of geen tijd om te koken." Om die gewichtstoename te beperken, deelt de site gezonde recepten waarvan de ingrediënten makkelijk in de supermarkt te halen zijn en met een korte bereidingstijd. Ook geven ze tips voor gezonde, betaalbare eetgewoonten:

Mijn visie op waarom studenten aankomen is meer gericht op de totale leefstijl.

Naast niet kunnen koken speelt ook mee dat het beweegpatroon verandert, vaak is er minder tijd of prioriteit om te sporten, ook de financiën spelen hierin een rol. En er wordt minder geslapen waardoor het lichaam minder leptine aanmaakt, het stofje dat aangeeft wanneer je verzadigd bent. ‘Slechte slapers’ eten dan ook meer dan ‘goede slapers’. Ook wordt er meer alcohol gedronken, wat een dikmaker is. Naar mijn mening liggen de oorzaken en de aanpak dus wat breder.

Mijn advies is om overgewicht bij studenten te voorkomen:

 • Leer als opvoeder je kind (gezond) koken, het is een basisvaardigheid en belangrijk voor een levenslang gezond lichaam en een gezond gewicht.
 • Blijf als student in beweging, dit is ook beter voor studie-prestaties.
 • Zoek een gezonde balans in het gebruik van alcohol en nachtrust, maak afspraken met jezelf en anderen.