some image

Tips voor meer energie!

Tips voor een energiek en productief lichaam!

Voeding, Leefstijl, Energie Blog 1602

In deze tijd van het jaar hoor ik veel mensen zeggen dat ze moe zijn en verkouden zijn en zich niet energiek voelen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je genoeg energie hebt om elke dag je werk te doen? Vandaag geef ik leefstijltips die je direct kunt gaan toepassen, graag hoor ik de resultaten van je.

multivitaminen

Haal dieper adem

Ons lichaam heeft zuurstof nodig om energie te produceren uit de koolhydraten die we eten. We ademen meestal onbewust te oppervlakkig, waardoor we een hele hoop potentiële zuurstof laten liggen. Diep ademhalen zorgt niet alleen voor vitaliteit, het vermindert ook stress.

Relax en haal de stress uit je lichaam

Het kost je lichaam behoorlijk wat energie om je spieren verkrampt en gespannen te houden. Iedere spier die verkrampt is verbruikt kracht, B-vitaminen, vitamine C, calcium en magnesium om in die gespannen toestand te kunnen blijven. Die vastzittende schouders of eeuwige frons kosten je dus behoorlijk wat energie. Zorg voor voldoende beweging en ontspanning, plan het per week in je agenda. Als je goed voor jezelf zorgt, kun je (nog) beter voor de ander zorgen. Stilte zoeken, praten, bidden en bijbel lezen zijn hierin prachtige hulpbronnen van God.

Eet minder

Een leuke vergelijking is deze: de Formule 1-raceauto rijdt z’n beste rondetijden wanneer de benzinetank bijna leeg is. Zo heb jij ook de meeste energie wanneer je nog net geen honger hebt. Ga wanneer je honger begint te krijgen geen enorme hoeveelheden naar binnen werken, want dan is je lichaam te veel energie kwijt aan het verteren. Houd het licht en luchtig, dan rijd je de hele dag door je beste tijden. Zorg voor veel groente, fruit en verschillende graansoorten.

Zoek de zon op

Zonder zonnebril twintig minuten in de zon zijn is al voldoende voor je lichaam om op een natuurlijke manier cortisol aan te maken. Cortisol is het stresshormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam energie vrijmaakt om weerstand te kunnen bieden aan een stresssituatie. Het maakt je alert en actiever. Ga naar buiten! In je lunchtijd, of gewoon als break in je dag. Wat je ook doet zon en buitenlicht zorgen dat je prestaties toenemen!

Drink voldoende water

Een tekort aan water (2% verlies is al genoeg) merk je onmiddellijk aan je energiepeil. Een sloom gevoel, fysieke moeheid en een afnemend concentratievermogen zijn het gevolg. Veel mensen verwarren dit gevoel met honger en gaan op zoek naar iets te eten. Uitdroging zorgt er echter voor dat je voornamelijk naar simpele suikers verlangt. Deze situatie doet dus net zo weinig voor je dorst als het voor je lijn doet. Zorg dat je ieder uur een flink glas water drinkt (acht glazen over de dag verspreid is voldoende, tenzij je veel sport of zweet, dan heb je meer nodig).

Maak het niet te laat

Je lever en galblaas doen hun beste werk -jou ontgiften- tussen ruwweg elf en drie uur ’s nachts. Maar alleen als je ligt te slapen. Als je vaker veel later dan elf uur naar bed gaat, mis je deze belangrijke momenten waardoor afvalstoffen zich ophopen en jij je de volgende morgen (en op den duur continu) futlozer voelt dan nodig is.

Bron: Amber Alberda.